VMCA voor elkaar in Almere
     
     

Een leven met psychische klachten. Wat kunnen we voor je doen?

Maandag 10 oktober, dag van de psychische gezondheid. Voor mensen die met psychische problemen kampen kan het lastig zijn om een plek te vinden in de maatschappij. Zij zijn vaak eenzaam. De VMCA (Vrijwilligers en Mantelzorg Centrale Almere) besteedt extra aandacht aan hen.

Het maatjesproject Vriendschap op Maat van de VMCA biedt mensen met een psychiatrische achtergrond een vriendschappelijk sociaal contact. Het maatjesproject biedt hen de mogelijkheid om op wekelijkse of twee wekelijkse basis iemand, een maatje, met dezelfde interesses en hobby’s te ontmoeten. Dit kan door middel van een 1-op-1 contact, groepscontact of telefonisch contact. De VMCA is regelmatig op zoek naar vrijwilligers die zich als maatje willen inzetten.

Naast de mensen met een psychische problemen heeft de VMCA ook extra aandacht voor diegenen die voor hen zorgen en met hen samenleven, de mantelzorger. Uit onderzoek blijkt dat deze mensen vaak zwaar belast zijn en een verhoogd risico hebben om zelf psychische klachten te ontwikkelen. Het is belangrijk om een goede balans te vinden tussen zorgen voor een ander en zorgen voor jezelf. De VMCA kan hierbij ondersteuning bieden als dat nodig is.

In de komende periode organiseert de VMCA een aantal activiteiten met als aandachtspunt psychiatrie. Op 27 oktober vertonen wij de documentaire ‘Ver van Daan’ over een vader met een bipolaire stoornis. Na de film kunnen bezoekers met Roderik Schaepman, de maker van de documentaire en zoon van Daan, in gesprek. Op 8 november is  ‘Het Podium Psychiatrie’, een gespreksgroep met als thema ‘behouden van je sociale netwerk en op 17 november start de cursus Psychiatrie voor mantelzorgers. Tijdens vier bijeenkomsten krijgen mantelzorgers informatie over psychiatrische ziektebeelden en delen deelnemers ervaringen en tips met elkaar over hoe zij omgaan met bepaalde situaties.

Wil je maatje worden, heb je ondersteuning of advies nodig of wil je de cursus Psychiatrie voor mantelzorgers volgen. Mail of bel naar de VMCA. Corinne Driehuis of Ellen Roodvoets, c.driehuis@vmca.nl, e.roodvoets@vmca of 036-5341404.