VMCA voor elkaar in Almere
     
     

Films

Er zijn verschillende films die gaan over hoe het is om een jonge mantelzorger te zijn, of wat je meemaakt. 
Sommige daarvan zijn informatief, andere zijn speelfilms.
Bekijk de lijst om te zien welke voor jouw leeftijd interessant kan zijn. Veel van de DVD's kun je lenen bij de bibliotheek of je kunt de film via Youtube bekijken. 


Leeftijd:
Vanaf 6 jaar
Vanaf 9 jaar
Vanaf 12 jaar
Vanaf 16 jaar 
Informatief

Vanaf 6 jaar
Polleke
Polleke is een slim en eigenwijs meisje van 11 jaar. Ze woont in de grote stad, in een flatgebouw vol met allemaal verschillende mensen, uit verschillende culturen. Polleke woont bij haar exentrieke moeder, die verliefd wordt op de meester. De vader van Polleke (Daan Schuurmans uit o.a. Costa en Westenwind) heeft geen huis en is ook nog eens verslaafd aan drugs. 


Tegenover Polleke woont Mimoen: Polleke's grote liefde, met ogen zo zwart als Afrika. Maar Mimoen is Marokkaans en van zijn familie mag hij niet met haar omgaan. Polleke is een meisje van nu, die met de nodige humor de maffe volwassenen weer op het rechte pad helpt. En één ding weet ze zeker: zij en Mimoen blijven voor altijd samen!".Vanaf 9 jaar

Vanaf 12 jaar

Yo Tambien

“Door jou voel ik me normaal”, zegt Daniel op een zeker moment tegen Laura. De hechte vriendschap tussen de twee wordt door hun collega’s flink bekritiseerd. Daniel heeft namelijk het syndroom van Down. Het Spaanse Yo, También (Ik, ook) maakt op intrigerende wijze voelbaar dat ieder mens recht heeft op dat kleine beetje geluk in de liefde. Daarbij horen ook ieders menselijke onvolkomenheden, handicap of niet. Waarom zou je dus normaal willen zijn? 
Temple Grandin
Waargebeurd verhaal over Temple Grandin, een bekende Amerikaans zoölooge met een bijzonder levensverhaal. Ze groeide op als kind met bijzondere karaktereigenschappen, wat later gediagnosticeerd werd als een autisme spectrum stoornis: Syndroom van Asperger. We zien hoe haar leven wordt gevormd door de periodes op de boerderij van haar tante, waar ze de liefde voor dieren ontwikkelde. En tevens hoe haar onderwijzer op school haar talenten ontdekte en wist te ontwikkelen. Ondanks vele tegenslagen en een leven vol gepest worden en nooit normaal sociaal functioneren, werd Temple een gerespecteerd academica en inspiratiebron voor velen.

 
 
Winter's Bone
De 17-jarige Ree woont samen met haar broertje, zusje en zieke moeder, voor wie zij zorgt, in het ruige Ozark berggebied. Wanneer zij hoort dat haar criminele vader hun huis als borg heeft opgegeven om onder zijn gevangenisstraf uit te komen, en vervolgens is verdwenen, besluit ze hem te gaan zoeken. Met gevaar voor eigen leven begint Ree een zoektocht langs leugens en bedreigingen van verre familieleden om zo de waarheid achter haar vaders geheimen te achterhalen.

Vanaf 16 jaar 

Komt een vrouw bij de dokter
Stijn houdt van het leven en het leven houdt van hem. Hij heeft een eigen zaak, een prachtige dochter en de moosite vrouw van het Westelijk Halfrond. Dat hij af en toe van andere vrouwen geniet hoeft zijn Carmen niet te weten. En bovendien, zijn hart is van Carmen, dus wat maakt het uit. Hij is on top of the World. Hij heeft het gemaakt. Maar dan krijgt Carmen borstkanker. Zijn wereld stort in. Carmen en Stijn komen terecht in een rollercoaster van ziekenhuis in, ziekenhuis uit, chemokuren en bestraling. Maar hij is er voor haar. Altijd. Hoe vreselijk moeilijk dat ook is. Tussen de chemo’s door doen ze of er niks aan de hand is.

 


De gelukkige huisvrouw
Door de bepaald niet vlekkeloze geboorte van Harry jr. schiet Lea, een stralende jonge vrouw in een angstaanjagende psychose. Het gevecht wat volgt, in het gesticht tussen haar ‘mede-gekken’, en eenmaal weer thuis met haar moeder, haar man en het verleden, maakt De Gelukkige Huisvrouw tot een ontroerend, aangrijpend maar vooral ook geestige film over de universele thema´s als geboorte, dood en moederschap.The Black Balloon
The Black Balloon is een Brits-Australische dramafilm uit 2008 onder regie van Elissa Down. Zij schreef zelf het verhaal hiervan samen met Jimmy Jack. De productie won vijftien prijzen, waaronder de Kristallen Beer voor beste '14plus'-film op het Internationaal filmfestival van Berlijn 2008.

De titel The Black Balloon slaat op het menselijk zicht wanneer die zijn ogen dicht heeft. Ondanks dat die weet dat er achter het zwart iets is, kan hij alleen maar raden naar wat dat precies is. In de film wordt deze situatie gebruikt als metafoor voor de werkelijksbeleving van iemand met autisme.
Informatief

Jonge mantelzorgers op het witte doek
Speciaal voor kinderen en jongeren maakte Steunpunt Informele Zorg in Zwolle een documentaire over jonge mantelzorgers: jongeren die thuis voor een ziek, gehandicapt of hulpbehoevend familielid zorgen. De film wordt gebruikt als voorlichting in het onderwijs en welzijnswerk. 

Aan de film werkten drie Zwolse gezinnen mee, waarin een of meerdere kinderen om uiteenlopende redenen mantelzorger zijn. In de film is te zien hoe de jonge mantelzorgers met de zorg voor hun ouders en broertje omgaan. Om het onderwerp laagdrempelig te maken voor de jonge doelgroep is door regisseur Maaike Ganzeboom van Entertrainment gekozen voor(038) 422 52 00. een vlotte interviewstijl en ‘snelle’ beelden.

Voor meer informatie over de film en voorlichting kun je contact opnemen met Steunpunt Informele Zorg Zwolle: (038) 422 52 00 of info@informelezorgzwolle.nl 

Documentaire Verdriet door je hoofd, 12+
Voor ouders, leerkrachten en hulpverleners, maar ook voor ‘oudere’ jongeren.

De documentaire Verdriet door je hoofd (duur 50 minuten) geeft een kijkje in de wereld van kinderen die een vader of moeder met kanker hebben.
Ze zijn tussen de 6 en 16 jaar en hebben ouders die nog worden behandeld, ernstig ziek of alweer aan de beterende hand zijn. De film is gemaakt vanuit de belevingswereld van de kinderen en laat zien hoe ze ermee omgaan, wat ze moeilijk vinden en hoe ze erover praten.
Het gaat over openheid, betrokkenheid, reacties en gedragingen en fantasie. Op deze website vind je meer informatie over deze documentaire.

Je kunt de documentaire bestellen via www.kankerspoken.nl.

 
Halte kanker, 12+

Wil je weten wat andere jongeren in zo’n situatie denken en voelen? Dan is de dvd ‘Halte Kanker’ iets voor jou. 
Het is een film door en voor jongeren van wie een ouder kanker heeft. KWF Kankerbestrijding schat dat elk jaar een kleine tienduizend pubers hiermee te maken krijgen. Zeven van hen, drie jongens en vier meisjes in de leeftijd van 13-19 jaar, vertellen op de KWF-dvd over hun leven nu een van hun ouders kanker heeft. De verhalen laten zien hoe zij met alle gevoelens van angst, onzekerheid, verdriet en boosheid toch zo gewoon mogelijk proberen verder te leven.

De DVD kost €10,00 en is te bestellen via www.kankerspoken.nl .

 
De zus van Einstein - een speciale klasgenoot, 9+

Een voorlichtingsvideo over autisme voor kinderen van ong. 10 - 14 jaar. Voor broertjes, zusjes, klasgenoten, buurtkinderen, etc. Maar ook voor volwassenen is deze film een eye-opener gebleken. 

De film kost  €27,95 voor niet leden en €17,95 voor leden. Te bestellen bij GGZ 's Hertogenbosch, afd. Preventie. Tel: 073-6586076. Pieter van de Langenberg en Saskia Sliepenbeek. TijdCode Producties ism GGZ 's Hertogenbosch (2004).

home

Meer informatie

Wordt maatje voor een jonge zorger
Ben jij vrijwilliger of stagaire en wil je graag regelmatig met een jonge zorger afspreken om iets... Lees meer…
Verwerking
Als je een manier zoekt om je verdriet te uiten kun je een wensbootje vouwen. Of om afscheid te... Lees meer…
Boeken
Er zijn heel veel boeken geschreven die over jonge mantelzorgers gaan.We hebben op deze website er... Lees meer…
Links
Hier vind je links naar informatie en organisaties waar je iets aan kunt hebben. Gesorteerd op... Lees meer…
Brochures
Hier vind je informatie over brochures met een specifiek onderwerp. Misschien iets voor jou? Lees meer…
Informatie
Is er iemand al heel lang ziek thuis? Zorg je voor iemand thuis? Maak jij je zorgen om iemand die... Lees meer…
Contact Heeft u vragen?
T 036 534 14 04 Stel uw vraag
Mantelzorger? Inschrijven als mantelzorger Inschrijven