VMCA voor elkaar in Almere
     
     

Mantelzorgdebat 2015


              
Bekijk film van Carla          Bekijk film van Jolanda      Bekijk film van Thea          Bekijk film van Glenn

Mantelzorgdebat 2015 
“Maak het de mantelzorger makkelijk”, dat is de boodschap van staatssecretaris Van Rijn aan de Tweede Kamer. Maar hoe doen we dat? Wat hebben mantelzorgers nodig om het makkelijker te krijgen?

De zorg delen

Langdurig zorgen voor iemand; je partner, vader, moeder of kind kost veel energie. Als mantelzorger sta je daar niet altijd bij stil, je doet het gewoon. Maar met de veranderingen in de zorg komt er steeds meer zorg op de schouders van mantelzorgers terecht. Het is daarom belangrijk om mantelzorgers mogelijkheden te bieden om de zorg te delen met anderen.

Tijdelijk zorg uit handen geven

Respijtzorg is tijdelijk de zorg uit handen geven: de zorg delen. Hier kan op verschillende manieren invulling aan worden gegeven. Een vrijwilliger of professionele hulpverleners inzetten, individuele of- groepsactiviteiten of een tijdelijk verblijf. Denk dan aan dagbesteding, het uit logeren gaan of de inzet van een ‘maatje’ voor degene die zorg nodig heeft.

Met elkaar in gesprek

Er zijn diverse mogelijkheden voor mantelzorgers om de zorg te delen. Toch blijkt in veel gevallen dat hier geen gebruik van wordt gemaakt. Op 10 september 2015 hebben de VMCA, Gemeente Almere, Zorggroep Almere en het Leger des Heils het mantelzorgdebat ‘Respijtzorg: goed voor elkaar?!’ georganiseerd Mantelzorgers, zorgaanbieders, beleidsmakers en politici gingen met elkaar in gesprek over de ervaringen en wensen van mantelzorgers. Wat zijn op dit moment de mogelijkheden? Wat kunnen we verbeteren? om zo gezamenlijk tot een actieplan om respijtzorg in Almere mogelijk te maken, te verbeteren of beter bereikbaar te maken te komen.


Impressie van de dag


Contact Heeft u vragen?
T 036 534 14 04 Stel uw vraag