VMCA voor elkaar in Almere
     
     

Mantelzorgdebat 2017 - Wat maakt het verschil?

Wat is van invloed op je mantelzorgsituatie en waar kun je zelf invloed op uitoefenen?

Deze vraag stond centraal op het mantelzorgdebat wat op 3 oktober plaats vond in de burgerzaal van het stadhuis. Mantelzorgers, beleidsmakers, professionals en vertegenwoordigers uit de politiek gingen met elkaar naar aanleiding van stellingen in gesprek. Het debat werd bezocht door ruim 100 belangstellenden.
Er was aandacht voor onderwerpen als 'jong opgroeien met zorg', 'invloed op je situatie als mantelzorger', 'mantelzorg en werk', 'mantelzorg binnen verschillende culturen', 'hulp en ondersteuning vragen en vinden'  en ruim aandacht voor het delen van ervaringen uit de praktijk.

Het debat werd geleid door dagvoorzitter Jan de Hoop. De inleiding werd verzorgd door Alice de Boer, Hoogleraar van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Zij gaf een presentatie over beelden die er zijn rond mantelzorg en gegevens uit actueel onderzoek.

Het panel werd vertegenwoordigd door:
René Peeters: Wethouder jeugd, maatschappelijke ontwikkeling, onderwijs en sport – Gemeente  Almere.
Noëlle Brands: Adviseur Arbo & Activering - Triade
Jolanda Horman: Beleids-en kwaliteitsadviseur Stichting Nusantara zorg
Anne Kien: Volwassen mantelzorger
Martino: Jonge mantelzorger
Jos Alders: Projectcoördinator Informele Zorg – VMCA

Hjalmar Haagsman (de Betekenaar) maakte een illustratie van wat er op het debat aan bod kwam.

mantelzorgdebat almere 2017

Veilige sfeer nodigt uit tot vertellen
In de veilige sfeer van het debat konden mensen heel open hun verhaal vertellen en over hun mantelzorgsituatie praten. Zij vonden een luisterend oor en vooral ook herkenning. Ook voor de professionals en vertegenwoordigers van de politiek waren de verhalen verhelderend en in sommige gevallen ook confronterend. Boeiend was in elk geval dat men elkaar vond en dat problemen die werden ondervonden in de communicatie tussen de diverse partijen in het dagelijks leven, tijdens en na afloop van deze middag konden worden opgelost. Deelnemers aan het debat gingen na afloop met een goed gevoel en nieuwe kennis naar huis. Het mantelzorgdebat werd door de bezoekers gewaardeerd met een 7,8.

Enkele reacties:

“Interessante mensen, brede insteek, zaal deed goed mee en prima dagvoorzitter”. (mantelzorger)
“Meer bekendheid over wie mantelzorger is. Veel mensen weten dat niet”.
(mantelzorger)
“Goede gespreksleider, deelname van veel verschillende organisaties. Er is mij veel duidelijk geworden”.
(mantelzorger)
“Goed inzicht in de diverse visies”. (professional)
“Onderhoudend, veel reacties van mantelzorgers. Fijn dat de wethouder open staat voor dingen die nog niet goed gaan”.
(professional)
“Veel mantelzorgers aan het woord waardoor informatie werd toegespitst”. (vrijwilliger)

Opening website voor mantelzorgers en professionals

Aan het eind van het mantelzorgdebat werd de nieuwe website mantelzorgpleinalmere.nl officieel geopend door wethouder René Peeters.

Het mantelzorgpleinalmere.nl is een website waar mantelzorgers activiteiten kunnen vinden die specifiek voor hen zijn. Op de website staan cursussen en workshops waarmee zij hun kennis over mantelzorg in het algemeen en ook specifiek over een bepaald ziektebeeld kunnen verbeteren.  Ook vinden zij hier activiteiten om te ontspannen en om anderen te ontmoeten zoals gespreksgroepen, eetgroepen, een avondje uit enz.
Daarnaast kunnen ook professionals die regelmatig met mantelzorgers in contact komen hier trainingen en workshops (op maat) vinden.

De activiteiten op het mantelzorgpleinalmere.nl worden aangeboden door diverse organisaties in Almere. Organisaties, bedrijven, coaches etc. die een activiteit specifiek voor mantelzorgers of over mantelzorg aanbieden kunnen deze geheel kosteloos op het mantelzorgpleinalmere.nl plaatsen. Het streven is om het aanbod voor Almere zo compleet mogelijk te maken.

Klik op de onderstaande foto en bekijk het fotoalbum van de middag:


Contact Heeft u vragen?
T 036 534 14 04 Stel uw vraag