VMCA voor elkaar in Almere
     
     
Klik hier om de online versie te bekijken
VMCA Nieuws 16 december 2018
Hierbij ontvangt u onze digitale nieuwsbrief waarmee we u informeren over activiteiten en ontwikkelingen met betrekking tot Vrijwilligerswerk. Deze nieuwsbrief is een speciale uitgave voor sportorganisaties en sportprojecten!
Vrijwilliger in de spotlights

Wanneer ik de kantine binnen loop, is er geen twijfel mogelijk dat daar Aram zit te wachten.

De sterspeler van Badminton Vereniging Almere, afkomstig uit Syrië is lang, zit op een manier alsof ie ieder moment het racket wil pakken en niets verraadt dat hij nog geen twee jaar in Nederland is.

Nieuwsgierig naar antwoorden of Aram zich gesetteld voelt, onze taal eigen heeft gemaakt, waar de rest van zijn familie is en of hij het woord vrijwilligerswerk kent, leg ik al snel mijn pen neer en neem veel meer tijd dan we hebben afgesproken.

Voor mij zit een jongen die sinds zijn komst, niet alleen al heeft meegespeeld in de selectie, maar ook de Nederlandse taal zo snel eigen heeft gemaakt, dat hij bevlogen kan vertellen wat er in korte tijd allemaal van de grond is gekomen.

Een paar jaar geleden kreeg Badminton Vereniging Almere lucht van dit talent. Op de vlucht voor de oorlog in Syrië, reisde hij zijn broer achterna voor een veilig heenkomen. Gedreven door het spel van de ‘heilige shuttle’, kwam hij via allerlei wegen naar Almere toe. Toen ging het snel.

De kans die hij door de vrijwillige inzet van zijn medesporters kreeg, pakte hij met beide handen aan: wekelijks schoof hij aan voor de Nederlandse les door één van de sporters, tevens docente. Gewoon aan het tafeltje in de kantine. Een gezamenlijke maaltijd bevorderde de vriendschappen en door de humor leerde hij de Nederlandse mentaliteit kennen. En tussen de bedrijven door: badminton natuurlijk.

Om iets goeds terug te doen houdt Aram zich als vrijwilliger bezig in het winkeltje. Hij spant de rackets, geeft advies en oefent gelijk de taal.

Of er nog wensen zijn? Er is er net eentje in vervulling gegaan. “Dankzij topsportcoördinator van badminton Nederland en teamgenoot Ilse heeft de BWF besloten dat ik onder de Nederlandse vlag ingeschreven ga worden, zodat ik weer internationale toernooien kan gaan spelen. Dit alles heeft 8 maanden geduurd, maar het is er nu door!” Een oefening in geduld. Maar dit keer in een taal die we allemaal begrijpen.

Hij grijpt zijn tas. Het is tijd voor de trein. Een cursus Nederlands wacht op de VU.

Op zoek naar vrijwilligers?

Zoek je een vrijwilliger, bijvoorbeeld voor een korte klus of juist voor een langere periode?

Via de Vrijwilligers Vacaturebank van de VMCA kun je kosteloos een vrijwilligersvacature aanmelden.
Geïnteresseerde vrijwilligers kunnen via dezelfde vacaturebank rechtstreeks contact met je opnemen. Aanmelden van een vacature kan via deze link: Aanmelden vrijwilligersvacature.

Wist je overigens dat alle vrijwilligers in Almere verzekerd zijn via de VNG-vrijwilligersverzekering van de gemeente? Meer informatie over de polis vind je hier: Informatie vrijwilligersverzekering

Basistraining Vrijwilligerswerk

Via de Vrijwilligersacademie Almere kunnen nieuwe vrijwilligers kosteloos de Basistraining Vrijwilligerswerk volgen. In de training komen, naast algemene informatie (zoals verzekering en onkostenvergoeding) het stellen van grenzen en communicatievaardigheden aan bod.
De training heeft een praktische insteek met afwisselende werkvormen.

De eerstvolgende Basistraining vindt plaats op vrijdag 26 januari 2018. 

Fondsenwerving

Er zijn veel financiële regelingen zoals subsidies, fondsen, kredieten en sponsors. Maar welke zijn voor jouw vereniging of project van toepassing?
De website Fondswervingonline verzamelt informatie over regelingen die beschikbaar zijn.
Niet alleen kun je alle regelingen selecteren in de categorie “Sport, recreatie en evenementen”, ook zijn ze beschreven in begrijpelijke teksten. Bovendien wordt alle informatie gegeven die nodig is om tot een succesvolle aanvraag te komen.

De VMCA is geabonneerd op de website. U kunt gebruik maken van deze inloggegevens. De inlogcode kunt u aanvragen bij info@vmca.nl.

Wilt u meer kennis opdoen over fondsenwerving? Vraag dan de gratis online training Fondsenwerving aan via de Vrijwilligersacademie Almere

Wist je dat...

- op vrijdag 9 en zaterdag 10 maart 2018 NL DOET, de grootste landelijke vrijwilligersdag weer plaatsvindt? Vanaf begin november is het weer mogelijk vrijwilligersklussen aan te melden en een financiële bijdrage aan te vragen via de website van NL DOET.

- meer dan 5 miljoen mensen via een club sporten? Het totaal aantal leden bij de sportkoepel NOC*NSF aangesloten bonden bedraagt nog altijd meer dan 5,2 miljoen (5.276.778). Meer >>

- je via de app "inzet rooster" vrijwilligers of leden zelf kunt laten inschrijven voor een dienst? Minder administratieve last voor de coördinator en ook nog eens het eerste jaar gratis.
Contact

Voor informatie en advies over het werken met vrijwilligers  kun je terecht bij onze Adviseurs Vrijwillige Inzet: Majorie Stroebel, Nanette Creemers en Nancy Peper-Kasan.

Neem gerust contact met ons op voor vragen!

U ontvangt deze nieuwsbrief van de Vrijwilligers en Mantelzorg Centrale Almere
Wenst u de nieuwsbrief niet langer te ontvangen stuur dan een e-mail naar vrijworg@vmca.nl met een verzoek tot uitschrijven.
Wagenmakerbaan 43 • 1315 BC Almere • T 036 534 14 04 • E info@vmca.nlwww.vmca.nl