VMCA voor elkaar in Almere
     
     
Klik hier om de online versie te bekijken
VMCA Nieuws 22 oktober 2018
Hierbij ontvangt u onze digitale nieuwsbrief waarmee we u informeren over activiteiten en ontwikkelingen met betrekking tot Vrijwilligerswerk.

Aanmelden voor Vrijwilligersprijzen kan nog!

Weet je een verrassend of vernieuwend vrijwilligersproject in Almere, dat bijdraagt aan een zorgzame samenleving en een duurzaam effect heeft? Of ken je een Almeerse vrijwilliger die vol passie bezig is met vrijwilligerswerk? Meld dan voor 24 november dit project of deze vrijwilliger aan voor een vrijwilligersprijs! 


Tijdens een feestelijke bijeenkomst op donderdag 7 december zullen 3 organisaties en 1 vrijwilliger worden uitgekozen. Dit gebeurt door een deskundige jury, bestaande uit René Peeters (wethouder Almere), Jolien Hoek (directeur VMCA), Klaas Jongejan (voorzitter Adviesraad Sociaal Domein) en Ugur Özcan (directeur Rabobank Almere).

De organisaties maken kans op een prijs van 500 euro en de gekozen vrijwilliger op een dinerbon. Maar dit is niet alles: de organisaties worden namens Almere genomineerd voor de landelijke ‘Meer dan Handen’-prijs en de individuele vrijwilliger voor de landelijke ‘Passie’ prijs! De uitreiking hiervan is op vrijdag 2 februari; genomineerde projecten/organisaties uit heel Nederland maken kans op een geldbedrag (2000 - 5000 euro) en individuele vrijwilligers dingen mee naar een reischeque (van 500 - 1000 euro).

We denken dat er in Almere genoeg verrassende vrijwilligersprojecten en gepassioneerde vrijwilligers te vinden zijn! Aanmelden kan tot 24 november via www.almere.nl/vrijwilligers. Almeerse projecten die onderdeel zijn van een landelijke organisatie kunnen zich via hun organisatie aanmelden.

NL DOET 2018

Op vrijdag 9 en zaterdag 10 maart 2018 vindt NL DOET plaats, de grootste landelijke vrijwilligersactie.  Ook in Almere wordt jaarlijks veel werk verzet.
Heeft jouw organisatie een interessante vrijwilligersklus liggen? Meld hem dan aan via de website van NL DOET. Via deze website kun je ook een aanvraag doen voor een financiële bijdrage  van max. €400.
Basistraining Vrijwilligerswerk

Bent of kent u een vrijwilliger die net is gestart of gaat starten met vrijwilligerswerk? Dan is de Basistraining Vrijwilligerswerk wellicht interessant.
In deze training wordt een basis gelegd die nuttig kan zijn voor het uitoefenen van het vrijwilligerswerk. Naast algemene informatie (zoals verzekering en onkostenvergoeding) komen onder meer het stellen van grenzen en communicatievaardigheden aan bod.
De training heeft een praktische insteek met afwisselende werkvormen.

De eerstvolgende Basistraining vindt plaats op vrijdag 26 januari 2018. 

Succesvolle open avond Vrijwilligersacademie Almere

Op 19 oktober vond de jaarlijkse open avond van de Vrijwilligersacademie Almere plaats bij Windesheim Flevoland. Met meer dan 200 inschrijvingen was deze zesde open avond van de Vrijwilligersacademie Almere weer een succes.

Deelnemers konden kiezen uit 10 workshops waaronder ‘Zelfverzekerd presenteren’, ‘Financiële problemen en Schulddienstverlening’ en ‘Wervend schrijven’. De avond werd georganiseerd in samenwerking met de Rabobank Almere.

Steeds meer enthousiaste vrijwilligers weten de open avond te vinden. Tijdens de avond krijgen zij een voorproefje van de cursussen, trainingen en workshops die de Vrijwilligersacademie Almere in het komende jaar aanbiedt.

Voor 2018 staat een aantal interessante ontwikkelingen in de planning. Houd de website van de Vrijwilligersacademie dus zeker in de gaten! 

Save the date! 20 februari - Opening Expertisecentrum Vrijwillige Inzet

De komende tijd groeit de VMCA naar hét Expertisecentrum voor Vrijwillige Inzet.

De VMCA ondersteunt al jaren vrijwilligers en hun organisaties en deze ondersteuning wordt steeds belangrijker. Samen met de gemeente Almere, vrijwilligersorganisaties en bewoners is een Uitvoeringsplan Vrijwillige Inzet opgesteld, waarvan het Expertisecentrum een belangrijk onderdeel is. Het Expertisecentrum zal vrijwilligers en organisaties ondersteunen door middel van informatie, advies en trainingen. Het Centrum zal specifieke groepen stimuleren om zich vrijwillig in te zetten, vrijwilligersorganisaties met elkaar  verbinden en bijdragen aan betere randvoorwaarden voor vrijwilligerswerk (denk aan VOG-verklaring, vrijwilligersvergoeding, vrijwilligersbeleid). Daarnaast blijven de VMCA-werkers in de wijkteams bewoners aanspreken op hun talenten, want dat is waar het bij Vrijwillige Inzet om draait: dat mensen – ook in kwetsbare situaties - hun talenten inzetten voor een ander!

Op dinsdag 20 februari van 13.00 – 18.00 uur wordt het Expertisecentrum Vrijwillige Inzet geopend met een feestelijke bijeenkomst in het Stadhuis. Het wordt een informatieve en interactieve middag. Noteer de datum alvast, de uitnodiging volgt nog! 

U ontvangt deze nieuwsbrief van de Vrijwilligers en Mantelzorg Centrale Almere
Wenst u de nieuwsbrief niet langer te ontvangen stuur dan een e-mail naar vrijworg@vmca.nl met een verzoek tot uitschrijven.
Wagenmakerbaan 43 • 1315 BC Almere • T 036 534 14 04 • E info@vmca.nlwww.vmca.nl