VMCA voor elkaar in Almere
     
     
Klik hier om de online versie te bekijken
VMCA Nieuws 14 december 2018
Nieuwsbrief van het Expertisecentrum Mantelzorg Almere, onderdeel van de VMCA (Vrijwilligers en Mantelzorg Centrale Almere). Mantelzorgers kunnen zich gratis bij de VMCA inschrijven om informatie te ontvangen over mantelzorg(ondersteuning) via www.vmca.nl/inschrijven-mantelzorger  
Via de VMCA kunt u korting krijgen op uw zorgverzekering

Wanneer u als mantelzorger ingeschreven staat bij de VMCA kunt u voor het komende jaar korting krijgen op uw zorgverzekering. Meer informatie, klik hier en bereken uw premie voor 2018. Maak hier gebruik van!

Behoefte om andere mantelzorgers te ontmoeten?

Zoek op het Mantelzorgplein via de zoekoptie 'ontmoeten' en vind waar je in Almere terecht kunt!
Terugblik op de Mantelzorgmonologen

Onlangs gaf Ceder trainingen met de theatervoorstelling ‘de Mantelzorgmonologen’ een kijkje in het leven van een jonge mantelzorger, een werkende mantelzorger en een oudere mantelzorger. Er werden veel thema’s aangeroerd en situaties uitgespeeld vanuit de dagelijkse praktijk. Theaterzaal de Voetnoot zat vol met mantelzorgers, hulpverleners uit zorg en welzijn en belangstellenden. Na afloop was er een nagesprek met de acteurs.

Enkele reacties:

“Eye openers, ... we praten er met collega’s over”. (professional)

“Goed om te realiseren, dat ik niet alleen zorgverlener ben, maar ook mantelzorger. Fijn om te merken hoeveel mensen in zo'n situatie zitten”. (professional)

“Zeer herkenbaar in beeld gebracht, feest der herkenning”. (mantelzorger)

“Herkenbare situaties, levensecht, ik er door geraakt”. (mantelzorger)

“Nog meer begrip” (buitenstaander)

De avond werd door de deelnemers gewaardeerd met een 8,8.
Ook in 2018 organiseert de VMCA inspiratiebijeenkomsten. Houd de nieuwsbrief in de gaten en kijk op www.mantelzorgpleinalmere.nl voor het actuele aanbod. 

25 januari - Gesprekstafel Psychiatrie - Crisis

Zorg je voor iemand in je omgeving met psychische problemen en wil je hier over praten met anderen?
Dan ben je van harte welkom bij de Gesprekstafel Psychiatrie. Aan de hand van een thema gaan we met elkaar in gesprek. Je ontmoet andere mantelzorgers, krijgt tips en kunt je ervaringen en zorgen delen.

Op donderdagmiddag 25 januari gaan we met elkaar in gesprek over het thema ‘Crisis’.

Als mantelzorger voor iemand met psychische problemen heb je misschien ook te maken met crisisperiodes. Welke invloed heeft dat op je? Hoe ga je ermee om? Welke rol vervul je als mantelzorger tijdens zo’n crisisperiode en hoe is de samenwerking met de zorgverlening?

Klik hier voor meer informatie en aanmelden.

Even op adem komen?

Zoek op het Mantelzorgplein via de zoekoptie 'respijtzorg' en vind wat je er in Almere mogelijk is!
Autisme bij Jong en Aut

Op vrijdag 24 november vond het NVA-Autisme congres 2017 plaats in Utrecht. Het thema was 'Autisme bij Jong en Aut'.

De dag werd voorgezeten door Swanet Woldhuis en Jasper Wagteveld. De meer dan duizend bezoekers konden luisteren naar zeven uiteenlopende lezingen en ervaringsverhalen. Zo ging Filemon Wesselink in gesprek met vier jong volwassenen over hun schoolperiode en onderwijs. Monique Post hield een lezing over ontwikkelingen rond participatie en autisme in Europa. De nadruk lag hierbij op verbindingen en bruggen bouwen. En Ellie Maarse nam ons mee in haar verhaal waarin zij terugkijkt op een leven met autisme.

Was u niet in de gelegenheid om het congres bij te wonen en heeft u wel interesse?
Klik hier voor alle presentaties die tijdens het congres aan bod zijn gekomen.

 

Boekentip

In dit levensverhaal vertelt Ellie Maarse, dat ze zich blijft afvragen wat de reden is dat ze twee keer in een ernstige depressie raakt waarvoor ze opgenomen moet worden in een psychiatrisch ziekenhuis. Ze heeft zich altijd wat “anders” dan anderen gevoeld maar kan de vinger niet op de zere plek leggen. Als ze binnen haar gezin te maken krijgt met autisme, denkt ze dat onderzoek kan bevestigen wat ze al eerder heeft vermoed bij zichzelf, n.l. dat ze een Autisme Spectrum Stoornis heeft. 
U ontvangt deze nieuwsbrief van de Vrijwilligers en Mantelzorg Centrale Almere
Wenst u de nieuwsbrief niet langer te ontvangen stuur dan een e-mail naar vrijworg@vmca.nl met een verzoek tot uitschrijven.
Wagenmakerbaan 43 • 1315 BC Almere • T 036 534 14 04 • E info@vmca.nlwww.vmca.nl