VMCA voor elkaar in Almere
     
     
Klik hier om de online versie te bekijken
VMCA Nieuws 24 april 2019
Hierbij de nieuwsbrief voor de Jonge Mantelzorgers!

In deze nieuwsbrief vind je:
  • De activiteiten voor april
  • Alles op zijn KOPP!
  • Informatie voor jonge zorgers
  • Terugblik activiteiten februari
  • Vooruitblik activiteiten mei
  • Volwassen mantelzorgers
Je kunt je direct voor alle activiteiten die genoemd worden aanmelden. Dit kan met een mail naar: aanmeldenjmz@vmca.nl, of door ons te bellen, sms-en of appen. Laat weten wie je aanmeldt, voor welke activiteit en of er vervoer nodig is. Heb je een allergie of moeten we ergens rekening mee houden? Laat het ons dan ook weten.

Heb je niet de juiste leeftijd, maar wil je wel graag meedoen? Vraag het dan!

Al je vragen kun je stellen via 036-5341404, jongemantelzorgers@vmca.nl of per mobiel. Aranka: 06-36344762, Ingrid: 06-46524436.

Heb je een probleem met vervoer, laat het ons op tijd weten!

Tijdens de activiteiten worden er regelmatig foto's gemaakt. Mocht je dit niet prettig vinden of hier een probleem mee hebben, laat het ons dan weten. Op onze nieuwe openbare facebookpagina zullen wij niet ongevraagd foto's van gezichten plaatsen.

Groetjes,

Aranka, Ingrid, Anne, Trees en Annemieke
Survival, 4-8 jaar

Iedereen heeft weleens moeite met het aangeven van zijn of haar grenzen. Hoe doe je dit en hoe voorkom je dat je over je eigen grenzen heengaat? 
Hier gaan we mee aan de slag bij SEC Survival op 15 april voor de 4-8 jarige jonge mantelzorgers. Datum: zondag 15 april
Tijd: 15:30 uur - 17:45 uur, inloop vanaf 15:15 uur
Locatie: SEC Survival, Verlaatweg 2, 1358 AJ Almere
Aanmelden: via aanmeldenjmz@vmca.nl of via 036-5341404
Walibi, 10-17 jaar

Op zaterdag 21 april hebben we het uitje van de mantelzorgwaardering en gaan we
naar WALIBI met de jonge mantelzorgers van 10-17 jaar die deze in 2017 heeft aangevraagd.

Het wordt een gezellige en leuke dag waar iedereen persoonlijk bericht over heeft gekregen.

Heb je de mantelzorgwaardering niet aangevraagd dan kan je helaas niet mee deze keer. In juni/juli zal de start zijn van de mantelzorgwaardering 2018, houdt de nieuwsbrief in de gaten voor de exacte datum.

Blik op je toekomst, 18-24 jaar

Onder het genot van een hapje en een drankje gaan we in april met elkaar en twee coaches in gesprek over de toekomst. Je krijgt inzicht in je huidige situatie en handvatten die je kunnen helpen om de beste versie van jezelf te worden.

Datum: donderdag 12 april 
Tijd: 19:00 uur - 21:30 uur, inloop vanaf 18:45 uur
Locatie:  nog niet bekend
Aanmelden: via aanmeldenjmz@vmca.nl of via 036-5341404
Alles op zijn KOPP! 13-16 jaar

Voor de zomervakantie geven we de training voor Kinderen van Ouders met Psychische Problematiek weer samen met Tactus verslavingszorg.

Heb jij het gevoel dat je wereld op z’n kop staat? Gaan de dingen bij je thuis anders dan bij andere? Kun je niet altijd met je ouders of een van je ouders praten en begrijp je niet waarom? 

Wanneer je vader of moeder psychische problemen heeft en/of verslaafd is, kan hij of zij dat vaak niet goed uitleggen. Je weet dat er iets aan de hand is, maar wat? Wat doet en kan je vader of moeder wel en wat niet? Waarom reageert hij of zij op een bepaalde manier? Wil je dat begrijpen zodat je er beter mee om kunt gaan?

Wat gaan we doen?
Tijdens de training ontmoet je andere jongeren die thuis hetzelfde meemaken als jij. Je kunt er met hen over praten en van elkaar dingen leren. 

We praten over:  
* Hoe en wat herken je?
* Hoe kun je er over praten, thuis en met anderen
* Welke informatie heb je nodig
* Hoe voel jij je en hoe ga je daar mee om?

Voor wie?
De KOPP/KVO training is voor jongeren van 13 tm 16 jaar, met een vader en/of moeder met psychische problemen en/of een verslaving.

Datum: dinsdag 15, 22, 29 mei, 5, 12, 19 juni
Tijd: 19:00- 21:30 uur, inloop vanaf 18:45 uur
Ouderbijeenkomst: dinsdag 24 april, 19:00 uur - 20:30 uur
Locatie: VMCA 

Meer informatie en/of aanmelden: 
VMCA:   036-5341404
of  jongemantelzorgers@vmca.nl   
Tactus:  06-12740832 of talknjoyflevoland@tactus.nl

Informatie voor jonge zorgers

Landelijke dag Langs de Zijlijn
Als een gezin te maken krijgt met de ziekte kanker, dan heeft dit een emotionele impact op de kinderen. Er is veel aandacht voor de patiënt en de partner, maar de kinderen vallen vaak tussen wal en schip. Kinderen staan hierin vaak langs de zijlijn.
Op deze landelijke dag vraagt Stichting Langs de Zijlijn aandacht voor deze problematiek en plaatst kinderen met een workshops weer in hun kracht. Niet zwaar op de hand. Maar luchtig, zonder om de problemen heen te draaien.

Klik hier voor het actuele programma van deze dag. 
Klik hier voor informatie en aanmelden.

Kindervakantieland
Achter de schermen wordt er bij Kindervakantieland alweer hard gewerkt aan de organisatie voor vakantie van 2018. 

Klik hier voor het inschrijfformulier.

Heppies vakanties en weekenden
Klik hier voor informatie over vakanties en weekenden weg via stichting Heppie. Hier worden vakanties georganiseerd voor kinderen, maar ook voor gezinnen. 

Terugblik februari

Zaterdag 17 februari | 4-8 & 8-12 jaar | Bruisende emoties & Op elke emotie past een deksel

Deze dag hebben we voor de twee jongste groepen een activiteit georganiseerd met als thema emoties.

Beide groepen zijn begonnen met een voorstelrondje waarin de kinderen van 8-12 ook mochten benoemen voor wie ze JMZ zijn.
Daarna is juf Shanna met hen aan de slag gegaan met het benoemen en uitbeelden van de basale emoties; Bang, Boos, Bedroefd en Blij. De kinderen konden veel voorbeelden geven en de emoties goed uitbeelden.
We zijn dit onderdeel geëindigd met wat kan je doen als je om je blij(er) te voelen als je je een van de andere emoties voelt.

De jongste groep 4-8 jaar heeft daarna bruisballen gemaakt, om lekker te kunnen ontspannen en weer blij(er) te voelen. Het was een groot succes en sommige van de ballen waren thuis al aan het schuimen.

De groep 8-12 jaar heeft schudbollen gemaakt van een lege pot, ijzerdraad en acrylic one (waar je plastic mee kan maken). Die je kan gebruiken om je af te leiden en/of om aan iets te denken waar je blij van wordt. 

Ondanks dat de kinderen nog nooit met het materiaal hadden gewerkt en het ze erg moeilijk leek waren er alleen maar mooie creaties!

Donderdag 22 februari | 12-17 jaar | Negatieve emoties omkneden

Op donderdagavond 22 februari zijn we met de tieners met het thema emoties aan de gang gegaan. Ook hier was Shanna aanwezig om de workshop te geven. Na een gesprek en een opdracht over emoties hebben we het spel "ik behoor bij de groep van..." en "ik denk dat ik de enige ben ..." gespeeld. Daarna hebben we onze emoties uiting gegeven in een kleiwerkstuk. Er zijn ware kunstwerken ontstaan!

Vooruitblik mei

In mei staan er diverse activiteiten gepland: 

  • Op zaterdag 26 mei staat het uitje naar Oud Valkeveen gepland voor de leeftijd 4-10 jaar. Dit uitje is voor de jonge mantelzorgers die in 2017 de mantelzorgwaardering hebben aangevraagd.
  • Op dinsdag 22 mei gaan we met de jonge mantelzorgers van 8-12 jaar aan de slag met 'zorgen maken, zorgen voor, zorgen tekort'.
  • Op 17 mei gaan we met 18-24 jaar de workshop 'Hoe heurt het?' doen.
Volwassen mantelzorgers

Bent uzelf ook mantelzorger, maar ontvangt u hierover nog geen nieuwsbrief en heeft u daar wel interesse voor? Dan kunt u dit doorgeven aan ons, zodat wij ervoor kunnen zorgen dat u ook deze nieuwsbrief in uw mailbox ontvangt.

Klik hier voor de link naar de laatste nieuwsbrief. U ontvangt deze nieuwsbrief van de Vrijwilligers en Mantelzorg Centrale Almere
Wenst u de nieuwsbrief niet langer te ontvangen stuur dan een e-mail naar vrijworg@vmca.nl met een verzoek tot uitschrijven.
Wagenmakerbaan 43 • 1315 BC Almere • T 036 534 14 04 • E info@vmca.nlwww.vmca.nl