VMCA voor elkaar in Almere
     
     
Klik hier om de online versie te bekijken
VMCA Nieuws 24 april 2019
Nieuwsbrief Expertisecentrum Vrijwillige inzet
Expertisecentrum Vrijwillige inzet

In februari is het Expertise centrum vrijwillige inzet gelanceerd. Inmiddels zijn we druk aan de slag en kunnen we het volgende bieden:

  • Informatie en advies over o.a. werving vrijwilligers, vrijwilligersbeleid, verzekering, VOG, wetgeving & regels, media, nieuwe initiatieven.
  • Training voor vrijwilligers en organisaties via de Vrijwilligersacademie. www.vrijwilligersacademie-almere.nl
  • Verbinden van vrijwilligersorganisaties, bewonersinitiatieven en bedrijven.
  • Vinden van passend vrijwilligerswerk.
  • Vrijwilligersvacaturebank.
  • Belangenbehartiging.

 
Heb je een vraag over een onderwerp, neem dan gerust contact op met één van de adviseurs.
Van links naar rechts:

Sacha de Ruiter  s.deruiter@vmca.nl

Magda van der Wees  m.vanderwees@vmca.nl

Majorie Stroebel   m.stroebel@vmca.nl

Anthilde van den Dool a.vandendool@vmca.nl (secretariaat)

Nancy Peper  n.peper@vmca.nl

AVG & Privacy – Alsnog aan de slag!

Vanaf 25 mei 2018 geldt de nieuwe privacywet: de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Deze geldt óók voor vrijwilligersorganisaties die persoonsgegevens verwerken van hun vrijwilligers en deelnemers.

Al 40 Almeerse vrijwilligersorganisaties hebben hun kennis over AVG vergroot via deelname aan één van de AVG-trainingen van de Vrijwilligersacademie. Een deelnemer: ‘Complimenten voor de manier waarop een complex onderwerp op een duidelijke manier werd uitgelegd’. 

Meer weten?

Bekijk het 7-stappenplan op onze website om je organisatie privacy-proof te maken:  http://www.vmca.nl/avg-bestendig-in-7-stappen-gids

Of doe mee met de training vrijdag 29 juni  13.00 – 15.00 uur. Aanmelden via https://www.vrijwilligersacademie-almere.nl/product/klaar-voor-de-nieuwe-privacy-wet/
Walk of Fame

Wij zijn genomineerd voor de Walk of Fame!

Samen met 5 andere initiatieven is de VMCA een van de kanshebbers op een tegel in de Walk of Fame in het Stadshart van Almere.

Om de tegel ook echt te winnen, hebben we jouw stem nodig.
Draag jij de VMCA en alle vrijwilligers en mantelzorgers in Almere een warm hart toe?
Stem dan nu op ons via de onderstaande link.
https://www.walkoffamealmere.nl/stemformulier?ref=100

Vrijwillige inzet en verdringing van betaalde arbeid

Vrijwillige inzet is van belang voor de inwoners van de stad en voor de samenleving als geheel. Ook voor de vrijwilliger zelf levert het wat op: een leuke ervaring, het gevoel nuttig te zijn, jezelf kunnen ontwikkelen, een breder netwerk opbouwen, goed voor je cv, een manier van daginvulling, het gevoel nodig te zijn enz. Almere kent een groot percentage vrijwilligers met een maatschappelijke betrokkenheid. We moeten ze koesteren en ondersteunen vanwege hun waardevolle bijdrage.

Maar leidt vrijwilligerswerk ook tot verdringing van betaalde arbeid? In het bijzonder spelen hierbij de vraagstukken met betrekking tot de mogelijkheden en grenzen van de vrijwilliger in kwestie en het voorkomen van verdringing van betaald werk door vrijwillige inzet.

Door de gemeente Almere, Adviesraad Sociaal Domein, De Schoor, Humanitas en VMCA is een gezamenlijk document opgesteld dat organisaties en vrijwilligers kan helpen in de discussie.

Lees meer hierover op de website >>

http://www.vmca.nl/vrijwillige-inzet-en-verdringing-van-betaalde-arbeid-gids

We doen het samen

Festival We doen het samen www.wedoenhetsamen.nu 
9 juni in Amersfoort

Zin in een dag vol inspiratie, nieuwe kennismakingen en interessante workshops om jouw burgerinitiatief, project of idee een boost te geven?

Diverse vrijwilligers van Almeerse organisaties nemen deel aan deze inspirerende dag. Er zijn nog tickets verkrijgbaar, dus wees er snel bij!

Wil je meer weten over deze dag, kijk op de website van het festival of neem contact op met Sacha de Ruiter s.deruiter@vmca.nl

Maatschappelijk Betrokken Ondernemen

Steeds meer bedrijven willen hun steentje bijdragen aan de lokale samenleving. Maatschappelijk Betrokken Ondernemen is dan een originele invulling voor een teamuitje. Zo kan je echt iets betekenen voor anderen en kennismaken met maatschappelijke organisaties in de stad.

Het Almeerse bedrijf Sandoz stak op 24 april de handen uit de mouwen bij Zorgcentrum de Kiekendief in Almere Stad. 
Zo'n 20 medewerkers zijn aan de slag gegaan met het schilderen van een gemeenschappelijke ruimte, wandelen met bewoners, het schoonspuiten van balkons en als afsluiting hebben medewerkers van Sandoz, bewoners van de Kiekendief en personeel gezamenlijk genoten van een high-tea. Zowel bewoners als Sandoz medewerkers hebben genoten van deze dag.

Wil je als bedrijf of als organisatie meer weten over de mogelijkheden van werknemersvrijwilligerswerk in Almere, neem dan contact op met Sacha de Ruiter s.deruiter@vmca.nl

Terugblik bijeenkomst “In veilige handen”

In april vond de bijeenkomst “In veilige handen” plaats, bedoeld voor maatschappelijke organisaties en sportverenigingen.
Door berichten in de media over ongewenst gedrag en seksueel misbruik door vrijwilligers is het voor organisaties raadzaam om maatregelen te nemen. Het project ‘In veilige handen’ is een landelijk project om organisaties te ondersteunen bij het opstellen en invoeren van maatregelen om ongewenst gedrag en seksueel misbruik te voorkomen. 
In de bijeenkomst zijn de 5 stappen voor adequaat preventief beleid toegelicht en hebben de deelnemers instrumenten in handen gekregen waarmee ze in de eigen organisatie aan de gang kunnen. 

Wil je meer informatie over bijv. het opstellen van preventief beleid of het bespreekbaar maken van ongewenst gedrag in je organisatie, kijk dan op www.inveiligehanden.nl.
Meer informatie over de gezamenlijke registratielijst vind je op www.tuchtrechtvrijwilligerswerk.nl
U ontvangt deze nieuwsbrief van de Vrijwilligers en Mantelzorg Centrale Almere
Wenst u de nieuwsbrief niet langer te ontvangen stuur dan een e-mail naar vrijworg@vmca.nl met een verzoek tot uitschrijven.
Wagenmakerbaan 43 • 1315 BC Almere • T 036 534 14 04 • E info@vmca.nlwww.vmca.nl