VMCA voor elkaar in Almere
     
     
Klik hier om de online versie te bekijken
VMCA Nieuws 21 februari 2019
Hierbij de nieuwsbrief voor de Jonge Mantelzorgers!

In deze nieuwsbrief vind je:
 • De activiteiten voor september
 • Mantelzorgwaardering 2018
 • Informatie voor jonge zorgers
 • Terugblik activiteiten juni en juli
 • Vooruitblik activiteiten oktober
Je kunt je direct voor alle activiteiten die genoemd worden aanmelden. Dit kan met een mail naar: aanmeldenjmz@vmca.nl, of door ons te bellen, sms-en of appen. Laat weten wie je aanmeldt, voor welke activiteit en of er vervoer nodig is. Heb je een allergie of moeten we ergens rekening mee houden? Laat het ons dan ook weten.

Heb je niet de juiste leeftijd, maar wil je wel graag meedoen? Vraag het dan!

Al je vragen kun je stellen via 036-5341404, jongemantelzorgers@vmca.nl of per mobiel. Aranka: 06-36344762, Ingrid: 06-46524436.

Heb je een probleem met vervoer, laat het ons op tijd weten!

Tijdens de activiteiten worden er regelmatig foto's gemaakt. Mocht je dit niet prettig vinden of hier een probleem mee hebben, laat het ons dan weten. Op onze nieuwe openbare facebookpagina zullen wij niet ongevraagd foto's van gezichten plaatsen.

Groetjes,

Aranka, Ingrid, Anne, Trees en Annemieke
Netwerken! 18-24 jaar

Op 17 september gaan we tapas eten bij La Cubanita. Per ronde bespreken we een nieuwe vraag die te maken heeft met netwerken. Als je na een gezellige avond naar huis gaat, weet je onder andere:
- Waarom het hebben van een netwerk belangrijk is;
- Wie er in jouw netwerk zitten;
- Bij wie je terecht kan binnen je netwerk;
- En hoe je je netwerk uit zou kunnen breiden.Datum: maandag 17 september  
Tijd: 19:00 uur - 21:30 uur, inloop vanaf 18:45 uur
Locatie: La Cubanita, Belfort 132
Aanmelden: via aanmeldenjmz@vmca.nl of via 036-5341404
Scoutingdag! 4-12 jaarDatum: zondag 30 september 
Tijd: 10:00 uur - 16:00 uur
Locatie: NNB
Aanmelden: via aanmeldenjmz@vmca.nl of via 036-5341404
Mantelzorgwaardering 2018

Als je (jonge) mantelzorger bent heeft dat invloed op je leven omdat je bijvoorbeeld meer meehelpt thuis, je zorgen maakt of er minder aandacht voor jou is.

De gemeente Almere waardeert jou en daarom mag je de mantelzorgwaardering aanvragen.

De mantelzorgwaardering kan aangevraagd worden van 1 juni 2018 tot 30 september 2018.

Elke jonge mantelzorger kan de waardering aanvragen. Als jouw aanvraag door de gemeente toegekend/ goedgekeurd is, mag je in april/mei 2019 mee met het uitje dat we hiervoor organiseren. Waar we heen gaan en op welke datum kunnen we nog niet bekend maken.

Meer informatie over de waardering kun je  vinden op de site van de gemeente via deze link. De aanvraag voor jonge mantelzorgers kan digitaal gedaan worden ZONDER DigiD.

Als je hulp nodig hebt bij het invullen kun je dat vragen bij de inloopspreekuren van het wijkteam of met ons een afspraak maken om langs te komen op kantoor.Informatie voor jonge zorgers

Duckrace flevoland
5000 badeendjes racen tijdens het Almere Haven Festival naar de finish! De opbrengst wordt aan VMCA geschonken voor de Jonge Mantelzorgers.  


Kijk hier voor meer informatie.

Wanneer?: Zondag 2 september
Waar?: Almere Haven Festival

Onderzoek naar Jonge Mantelzorgers in Europa

Opgroeien met een zieke ouder, broertje of zusje kan zwaar zijn. Als je als jongere ook zorgtaken op je neemt kan dit veel impact hebben op je ontwikkeling. Jongeren kunnen bijvoorbeeld last hebben van stress, voelen zich niet begrepen of presteren slechter op school. Vaak herkennen jongeren zichzelf niet als ‘jonge mantelzorger’. Ook weten ze niet waar ze terecht kunnen voor ondersteuning. Herkent u dit?

We willen graag weten hoe het gaat met jongeren van 15 tot 17 jaar die zorgen voor een familielid of vriend vanwege een ziekte of beperking. We onderzoeken hoe hun dag eruit ziet, hoe zij zich voelen, hoe zij omgaan met stress en hoe hun veerkracht versterkt kan worden. Dit doen we met een korte online vragenlijst.

Ben of ken je een jongere tussen de 15 en 17 jaar die zorgt voor een ziek familielid? Doe mee als je/hij/zij in Flevoland woont. Deel je ervaringen (of deze link): vul de vragenlijst in! https://www.1ka.si/a/172919. Het invullen van de vragenlijst duurt  ongeveer 10 minuten.

Europees onderzoek naar jonge mantelzorgers

Dit onderzoek vindt plaats in het kader van het project Me-We (Mental Welfare). Dat is een innovatie- en onderzoeksproject gefinancierd door de Europese Unie namens het Horizon 2020 programma. 

Meer informatie over het onderzoek vindt u via http://me-we.eu/the-project/

Hebt u vragen over het onderzoek, neem dan contact op met Renske Hoefman (r.hoefman@scp.nl).

 

Terugblik juni & juli

Zaterdag 16 juni | 8-12 jaar | Netwerk speurtocht
Tijdens de speurtocht door Stedenwijk en het centrum hebben we spelenderwijs diverse opdrachten gedaan met de kinderen. Hierdoor hebben de kinderen inzicht gekregen in:
 • Wie er belangrijk is voor hen;
 • Bij wie zij in hun omgeving terecht kunnen;
 • Hoe je hulp kan vragen;
 • Hoe je je netwerk kan uitbreiden (als je dit wilt);
 • Hoe je omgaat met anderen.

Dinsdag 19 juni | 4-8 jaar & 12-17 jaar| 3 x zorgen
Deze dag ging het over 3 keer zorgen: zorgen voor, zorgen maken en zorg tekort. 

Bij beide groepen hebben we met betrekking tot zorgen maken, de oefening met de pingpongballen en een bak met water gedaan. Hierbij staat elk balletje voor een zorg die je kan hebben in je hoofd en de bak met water is je hoofd (denkbeeldig). Kun je alle zorgen in je hoofd houden? Is er ruimte om naast alle zorgen ook nog wat anders doen? Nee, het hoofd loopt letterlijk over!

Bij de jongste groep zijn we ook nog bezig geweest met zorgenbootjes.Eerst hebben we de kinderen hun zorgen op laten schrijven. Waarna we deze zorgen in de bootjes weg hebben laten varen. 


Maandag 2 juli | 18-24 jaar | Zorgen
Tijdens het eten zijn er prettige gesprekken ontstaan. Het thema was zorgen en de jongeren hebben met elkaar hun zorgen over hun persoonlijke situatie kunnen delen. Het kunnen uiten en delen van hun zorgen werd als erg prettig ervaren. 

13, 14, 15 juli | 12-17 jaar | Activiteitenweekend
Dit weekend hadden we kamp weekend voor de jonge zorgers van 12-17 jaar. 
Vrijdag zijn we dit weekend gestart met een American diner. Aansluitend zijn we met de jongeren een ijsje gaan eten in het centrum. Bij terugkomst stond er een moordspel klaar! 

Zaterdag stond in het teken van sport & spel. Buurtsportcoach Bianca had samen met Shanna een leuk programma in elkaar gezet met in de ochtend lasergamen en in de middag diverse sport spellen. Na de lunch hebben we het gehad over Geluk.
Deze dag hebben we afgesloten op het strand. Heerlijk pizza gegeten, gezwommen, spellen gespeeld en mooie gesprekken gehad.

Zondag zijn we, allemaal doodmoe, gestart met Expedition Robinson bij SEC Survival.
Vooruitblik oktober

In oktober staan er diverse activiteiten gepland:

 • Op zondag 7 oktober gaan we met 4-8 jaar op elke emotie een deksel maken. 
 • Op zondag 7 oktober gaan we met 12-17 jaar bruisende emoties maken. 
 • Op maandag 8 oktober gaan we met 8-12 jaar werken aan het 'vrijkomen' van zorgen.


U ontvangt deze nieuwsbrief van de Vrijwilligers en Mantelzorg Centrale Almere
Wenst u de nieuwsbrief niet langer te ontvangen stuur dan een e-mail naar vrijworg@vmca.nl met een verzoek tot uitschrijven.
Wagenmakerbaan 43 • 1315 BC Almere • T 036 534 14 04 • E info@vmca.nlwww.vmca.nl