VMCA voor elkaar in Almere
     
     
Klik hier om de online versie te bekijken
VMCA Nieuws 22 mei 2019
Hierbij ontvangt u onze digitale nieuwsbrief waarmee we u informeren over activiteiten en ontwikkelingen met betrekking tot Vrijwilligerswerk.
Almere Doet vrijwilligersbeurs

Op 18 oktober 2018 organiseert de VMCA de jaarlijkse Open Avond Vrijwilligersacademie gecombineerd met de Almere Doet Vrijwilligersbeurs. Op deze avond kan je laten zien welke leuke, interessante, uitdagende vrijwilligersfuncties jouw organisatie te bieden heeft. 

Doe je mee?
De Almere Doet Vrijwilligersbeurs wordt een bruisende plek, waar vrijwilligersorganisaties uit Almere zich kunnen presenteren en kennis maken met potentiele vrijwilligers.
Als organisatie is het de uitdaging om je goed te presenteren en iets te bieden waardoor bezoekers graag even bij je tafel komen kijken en het gesprek aangaan.

Groot bereik
Door de combinatie Open Avond Vrijwilligersacademie en de Almere Doet Vrijwilligersbeurs verwachten we een goede opkomst. Een mooie gelegenheid om bezoekers te enthousiasmeren voor je organisatie. 

Deelnemen
Elke deelnemende organisatie krijgt 1 statafel tot haar beschikking. Naast de statafel mag 1 rolbanner of beachflag opgezet worden. Natuurlijk mag je de statafel  aankleden zoals je wilt. Er wordt gezorgd voor broodjes voor de deelnemende organisaties, koffie en thee met koek voor iedereen. Op diverse plekken wordt een floormap opgehangen, zodat bezoekers kunnen kijken welke organisaties aanwezig zijn.

Aanmelden kan door te mailen naar a.vandendool@vmca.nl  

Najaarsprogramma Vrijwilligersacademie Almere

Het trainingsprogramma van de Vrijwilligersacademie Almere voor het najaar staat online!
Een zeer afwisselend pakket aan (veelal) gratis trainingen voor Almeerse vrijwilligers, coördinatoren en actieve burgers. Kijk hier voor het overzicht.

Wist je dat je vanuit jouw organisatie of initiatief zelf ook trainingen via de Academie kunt aanbieden? Registreer je eerst even via de website en meld vervolgens jouw aanbod aan. Inschrijvingen komen dan rechtstreeks bij jou binnen.
Meer weten? Neem gerust eens contact op met Magda van der Wees (m.vanderwees@vmca.nl) of Nancy Peper-Kasan (n.peper@vmca.nl) of telnr. 036-534 14 04.
Masterclass ‘Echt helpen bij Eenzaamheid’ - Jeannette Rijks - 4 okt 10.00 – 12.00 uur

Nieuw in ons aanbod zijn Masterclasses, waarbij we landelijke ontwikkelingen vertalen naar de Almeerse praktijk. Een ‘expert’ geeft een presentatie en gaat in gesprek met Almeerse vrijwilligers en coördinatoren. We starten met een masterclass tijdens de Week tegen Eenzaamheid, i.s.m. De Schoor:

Jeannette Rijks is expert bestrijding Eenzaamheid, bedenker van de methode Creatief Leven én auteur van verschillende boeken. Afgelopen zomer verscheen haar nieuwste boek: Eenzaamheid signaleren. Wat betekenen de nieuwste inzichten voor het (vrijwilligers)werk met eenzame mensen in Almere?

Veel vrijwilligers(organisaties) begeleiden mensen die eenzaam zijn. Soms zijn mensen open over hun eenzaamheid, soms heerst er een taboe. Vaak werkt het niet door mensen te activeren, hoe komt dat? Wat kunnen vrijwilligers wel en niet doen bij iemand die zich eenzaam voelt? En waarom voelt het soms ongemakkelijk om te weten dat iemand eenzaam is? Maar eerst terug naar de basis... wat is eenzaamheid precies? Welke soorten eenzaamheid zijn er? Wat doet het met iemand? Zijn er oplossingen?

Aanmelden via www.vrijwilligersacademie-almere.nl

Kijk ook bij andere Masterclasses: ‘De groene vrijwilliger' (1 nov) i.s.m. Motivaction & ‘Kunnen we dat (niet) aan vrijwilligers overlaten?' (9 nov) met Sanne Wouters, Universiteit van Humanistiek Utrecht. 
Gratis VOG

Vanaf 1 november 2018 komen veel meer vrijwilligers in aanmerking voor de gratis VOG. Alle vrijwilligers die werken met mensen in een afhankelijkheidssituatie komen in aanmerking voor de regeling. Er zijn echter wel voorwaarden aan verbonden.
Alle informatie over de gratis VOG regeling en de voorwaarden is te vinden op  https://www.gratisvog.nl/voorwaarden

Interessante links

  • Gratis VOG
  • Vind subsidies, tool voor het vinden van de juiste subsidies 
  • CBS ‘Vrijwilligerswerk; activiteiten, duur en motieven’
  • KNHM, Pitchen voor impact. Voor bewonersinitiatieven met ambitie  
  • Lokaal vrijwilligerswerk bloeit, maar de tijd dringt 
Agenda

24 september  – Almere Doet Netwerkcafé  
4 oktober        – Masterclass Eenzaamheid
18 oktober      – Open avond vrijwilligersacademie & Almere Doet vrijwilligersbeurs  
1 november     – Masterclass De Groene Vrijwilliger 
8 november     – Beursvloer Almere 
9 november     – Masterclass ‘Kunnen we dat niet aan vrijwilligers overlaten’ 
7 december     – Nationale vrijwilligersdag

U ontvangt deze nieuwsbrief van de Vrijwilligers en Mantelzorg Centrale Almere
Wenst u de nieuwsbrief niet langer te ontvangen stuur dan een e-mail naar vrijworg@vmca.nl met een verzoek tot uitschrijven.
Wagenmakerbaan 43 • 1315 BC Almere • T 036 534 14 04 • E info@vmca.nlwww.vmca.nl