VMCA voor elkaar in Almere
     
     
Klik hier om de online versie te bekijken
VMCA Nieuws 22 mei 2019
Hierbij ontvangt u onze digitale nieuwsbrief waarmee we u informeren over activiteiten en ontwikkelingen met betrekking tot Vrijwilligerswerk.
Nieuwe regeling gratis VOG

De overheid heeft besloten per 1 november jl. de digitale VOG gratis te verstrekken aan vrijwilligers die werken met kwetsbare mensen in een afhankelijkheidssituatie.
Onderzoek heeft aangetoond dat het vragen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aan vrijwilligers bijdraagt aan de veiligheid binnen een vrijwilligersorganisatie.
Om gebruik te maken van de nieuwe regeling moet een organisatie aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet de organisatie een actief en gedegen preventie- en integriteitsbeleid hebben en moeten de vrijwilligers met kwetsbare mensen werken.

Meer informatie over de nieuwe regeling:

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met het Expertisecentrum Vrijwillige Inzet:
Nancy Peper-Kasan, n.peper@vmca.nl of 036-534 14 04.

Hogere maximale vrijwilligersvergoeding

Per 1 januari 2019 gaat de onbelaste vergoeding voor vrijwilligers omhoog.
Vrijwilligers kunnen daardoor een maximale onbelaste vergoeding krijgen van €170 per maand en €1.700 per jaar.
Op dit moment is de maximale onbelaste vrijwilligersvergoeding €150 per maand en €1.500 per jaar.
Over deze vergoeding hoeven organisaties en vrijwilligers geen belasting en premies te betalen. 
NOV congres 24 november Kennis van de Eén, Oplossing voor de Ander

Zaterdag 24 november voel je wat we met ons allen kunnen bereiken. Partners, leden én niet-leden van Vereniging NOV delen hun ervaringen en kennis, hun leerpunten en successen. Samen weten en kunnen we enorm veel. De kennis van de één is immers de oplossing voor de ander. Kom inspiratie opdoen en brengen, draag bij aan sterk vrijwilligerswerk. 
https://www.nov.nl/nov-congres+2018/default.aspx

Nationale vrijwilligersdag

De nationale vrijwilligerdag, 7 december 2018, staat weer voor de deur.  Op die dag worden de Vrijwilligersprijzen ‘Meer dan handen’ in het stadhuis uitgereikt.
Almere kent natuurlijk veel meer vrijwilligers dan de genomineerden voor deze prijs.
Hoe verras jij je vrijwilligers? Stuur je een kaart, maak je er een gezellige middag van of ga je een dagje uit? We zijn heel benieuwd hoe de vrijwilligers in het zonnetje worden gezet.

NL Doet 2019

Vrijwilligers zijn het kloppend hart van vele sociale initiatieven. Het Oranje Fonds laat daarom met NLdoet zien hoe belangrijk actieve burgers voor de samenleving zijn. Voor organisaties is het een mooie kans om nieuwe vrijwilligers aan te trekken en natuurlijk om klussen geklaard te krijgen!

Heeft jullie organisatie een leuke klus? Moet het buurtcentrum nodig opgeknapt worden, is de locatie van de Voedselbank aan een sopje toe, wil je een verwendagje voor alle ouderen in het verzorgingshuis of heb je een andere leuke klus? Meld deze dan vanaf 1 november 2018 aan op de website en doe mee!

Financiële bijdrage

Van 1 november  2018 tot 31 januari 2019 kun je in Mijn Oranje Fonds een financiële bijdrage aanvragen voor je NLdoet 2019 klus . Let op: op = op! Heb je een aanvraag ingediend, dan krijg je binnen 3 weken uitsluitsel. Check voor het indienen van een aanvraag eerst de voorwaarden dat voorkomt teleurstellingen.

Daarnaast ontvangt elke organisatie - zo lang voorradig - 1 NLdoet promotiepakket per organisatie. En een Gamma kortingsbon van 25%!

´Hoe succesvol ben je met vrijwilligers(beleid), is het ‘goed geregeld?’

Onder deze titel organiseerden we een bijeenkomst over de Zelfevaluatie Goed Geregeld. Deelnemers van verschillende organisaties lieten zich informeren over dit instrument dat ontwikkeld is door NOV (Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk). Want… als dingen goed geregeld zijn: zijn vrijwilligers meer tevreden, is het leuker en kan de organisatie meer werk verzetten!

Met de Zelfevaluatie licht je als het ware je organisatie door op 4 terreinen:  (1) je visie op vrijwilligerswerk binnen je organisatie, (2) procedures en (vrijwilligers)beleid, (3) de praktijk & (4) evaluatie van dit geheel. We maakten alvast een begin en ieder keek welke aspecten bij de organisatie prima op orde waren en waar nog verbetering mogelijk is.

De Zelfevaluatie is niet alleen een checklist, het is ook een proces dat je samen met je vrijwilligers aangaat. Je doet de Zelfevaluatie met een groep van vrijwilligers en beroepskrachten uit je organisatie. En als je wilt… kun je daarna ook het Keurmerk aanvragen waarmee je nieuwe vrijwilligers en subsidiegevers laat zien dat het werken met vrijwilligers inderdaad goed geregeld is bij je organisatie!

Ook nieuwsgierig geworden? Neem dan contact op met Sacha de Ruiter of Magda van der Wees, gecertificeerde adviseurs Goed Geregeld en werkzaam bij VMCA: s.deruiter@vmca.nl / m.vanderwees@vmca.nl. Zij kunnen dit proces bij jouw organisatie begeleiden.

Eerst meer informatie? Kijk op https://www.nov.nl/themas/vrijwilligersbeleid+en+-management/vrijwillige+inzet+goed+geregeld/default.aspx
Almere Doet Netwerkcafé

Op 24 september jl. werden we hartelijk ontvangen bij PIT Veiligheidsmuseum. Het Netwerkcafé is de nieuwe vorm van het Vrijwilligerswerkcafé. We hebben gekozen voor een andere opzet. Vijf organisaties presenteerden zich door middel van een korte pitch, waarna we in kleinere groepjes uiteen gegaan zijn om aan de hand van stellingen met elkaar in gesprek te gaan en te netwerken.

Uit de evaluatie komen woorden naar voren als nuttig, zinvol verbindend, een succes, veelzijdig, informatief, samenwerking en leerzaam en kunnen we concluderen dat deze vorm aansprak. Ook komt er uit naar voren dat er behoefte is om elkaar te leren kennen, verder door te praten met elkaar en ervaringen uit te wisselen.

Het volgende Netwerkcafé: 29 januari 2019.
Almere Doet Vrijwilligersbeurs & Open avond Vrijwilligersacademie

Met gepaste trots kijken we terug op een geslaagde avond. Veertig organisaties presenteerden zich op 18 oktober aan zo’n 160 bezoekers. ‘We hebben mooie gesprekken gevoerd met potentiele vrijwilligers. De bezoekers waren oprecht geïnteresseerd in onze organisatie.’ Bezoekers waren blij verrast door de diversiteit aan organisaties. Van wijkinitiatief tot de grote bekende organisaties. Uit de reacties die we achteraf kregen van organisaties, blijkt dat er volop gesprekken gevoerd werden met nieuwe vrijwilligers. Daarnaast vond men het fijn om op een informele manier te kunnen netwerken.

Tijdens de open avond werden onder andere de  trainingen “Financieel geluk(t)”, “Zelfverzekerd presenteren” en “Psychiatrie, iets voor jou?” aangeboden. De trainingen werden verzorgd door vrijwillige trainers en medewerkers van de Rabobank Almere.


Heb je de vrijwilligersbeurs gemist? Houd volgend jaar de agenda en nieuwsbrief goed in de gaten. De Vrijwilligersacademie Almere biedt als platform het hele jaar door trainingen aan. Kijk voor het actuele aanbod op www.vrijwilligersacademie-almere.nl

Masterclass

In het najaar 2018 hebben we een drietal masterclasses georganiseerd. In 2019 willen we dit voortzetten en zijn benieuwd welke  thema’s interessant zijn om een masterclass over te organiseren. We sluiten uiteraard het liefst aan bij de vraagstukken die bij jullie leven.

Een masterclass bestaat uit een lezing of presentatie door een expert met aansluitend in kleine groepen gesprekstafels om met elkaar van gedachten te kunnen wisselen.

Laat ons weten welk thema jou aanspreekt! Mail naar Nancy Peper n.peper@vmca.nl of Magda van der Wees m.vanderwees@vmca.nl

Agenda

7 december - Nationale vrijwilligersdag

29 januari – Almere Doet Netwerkcafé

15 en 16 maart – NLDoet
(website is geopend voor aanmeldingen:  www.nldoet.nl)

Trainingsaanbod november Vrijwilligersacademie Almere

De Vrijwilligersacademie biedt trainingen voor alle vrijwilligers en actieve burgers in Almere. In november vinden de volgende trainingen plaats:

Kijk voor meer informatie op www.vrijwilligersacademie-almere.nl.

U ontvangt deze nieuwsbrief van de Vrijwilligers en Mantelzorg Centrale Almere
Wenst u de nieuwsbrief niet langer te ontvangen stuur dan een e-mail naar vrijworg@vmca.nl met een verzoek tot uitschrijven.
Wagenmakerbaan 43 • 1315 BC Almere • T 036 534 14 04 • E info@vmca.nlwww.vmca.nl