VMCA voor elkaar in Almere
     
     

Organisaties slaan handen ineen om Almeerders die moeite hebben met lezen en schrijven te helpen.

Humanitas, de Schoor, de nieuwe bibliotheek en de VMCA gaan in samenwerking met de Stichting Lezen en Schrijven hun inspanningen verhogen om Almeerders te helpen die door omstandigheden niet goed kunnen lezen en/of schrijven.

In Almere wonen naar schatting 13.000 mensen die door omstandigheden niet goed kunnen lezen en/of schrijven, het gaat hierbij om autochtone Nederlanders. In het dagelijks leven kan dit heel vervelend zijn. Wanneer je moeite hebt met het lezen van bijvoorbeeld brieven van de bank of informatie over een medicijn, of als je het lastig vindt om een mailtje of appje op te stellen. De bovengenoemde organisaties gaan zich inzetten om mensen die hiermee worstelen door middel van taalhulp te helpen. De taalhulp is gratis en wordt gegeven door speciaal hiervoor getrainde vrijwilligers.

Humanitas, de Schoor, de nieuwe bibliotheek en de VMCA bieden al geruime tijd taalhulp aan. Dit afzonderlijke aanbod zal nu gezamenlijk worden ingezet om nog meer mensen te kunnen helpen. De gezamenlijke aanpak richt zich voor een groot deel op het signaleren en herkennen van mensen die moeite hebben met lezen en/of schrijven. Coördinatoren van de bovenstaande organisaties zullen trainingen gaan geven aan medewerkers van bedrijven, scholen, vrijwilligers, organisaties enz. Na deze training kunnen zij mensen met schrijf- en/of leesproblemen beter herkennen en hen op een juiste wijze informeren en adviseren over de diverse vormen van taalhulp. Daarnaast hopen de bovenstaande organisaties meer mensen rechtstreeks te kunnen bereiken om hen duidelijk te maken dat zij zich niet geremd hoeven te voelen om hulp te vragen. Uit ervaring blijkt dat deelnemers die de taalhulp hebben afgerond veel gewonnen hebben. Zij voelen zich zekerder en kunnen zich bijvoorbeeld verder ontwikkelen in hun werk. Mensen die aan de taalhulp willen deelnemen of taalvrijwilliger willen worden, kunnen zich aanmelden bij een van de organisaties.

Prijsvraag
Voor dit mooie project zijn we op zoek naar een pakkende, positieve naam die mensen aanspreekt. Doe mee, stuur je idee voor een naam in en win een diner bon voor twee personen!

Inzendingen voor 20 september mailen naar Yvette van Ree, y.vanree@vmca.nl. De winnaar krijgt persoonlijk bericht.