Als je de zorg hebt voor een kind met Autisme…
Als jouw man een CVA heeft gehad…
Als je moeder in de war is en kampt met psychiatrische problemen…
Wanneer je in je directe omgeving de zorg hebt voor iemand met een beperking, handicap, psychische kwetsbaarheid of verslaving wordt dit ook wel ‘mantelzorg’ genoemd.
Je bent dan naast kind van- , broer, zus of ouder/verzorger ook ‘mantelzorger’ van diegene die zorg nodig heeft. Soms is de zorg medisch, maar vaak ook praktisch of emotioneel. Je regelt dingen voor de ander of houdt toezicht en je biedt steun waar nodig.
Het geven van mantelzorg kan veel impact hebben op je leven. Veel mensen hebben naast zorgtaken ook een baan en/of een gezin. Jonge kinderen die opgroeien met zorg (jonge mantelzorgers) combineren de zorg thuis met school of studie. Het is belangrijk dat wanneer je mantelzorg geeft, je zelf gezond blijft en ook dingen voor jezelf kunt blijven doen.
Mantelzorg komt vaak ‘op je pad’, opeens krijg je te maken met een zorgsituatie en vaak veranderingen in de onderlinge relatie.
Bij het Expertisecentrum Mantelzorg kun je terecht met alle vragen die je tegenkomt als mantelzorger. Consulenten Mantelzorg geven je vrijblijvend en gratis advies en helpen je bij het vinden van de juiste ondersteuning. Ook kun je deelnemen aan workshops en activiteiten die erop gericht zijn vitaal te blijven en goed met de zorg om te gaan.
Maak gebruik van deze mogelijkheden! Met een beetje hulp of ondersteuning ben je goed voorbereid op de dingen de je tegen kunt komen in de zorg voor een ander. Zo zorg je ervoor dat de zorg je minder zorgen geeft en dat je naast de zorg voor de ander energie overhoudt om ook andere dingen te kunnen blijven doen!