Mensen met een ernstige, chronische en/of levensbedreigende, ziekte zoals HIV, kanker MS, ALS of NAH (niet-aangeboren hersenletsel) krijgen te maken met verlies van lichamelijke, psychische of sociale vaardigheden. Hun ziekte heeft veel invloed op hun leven. Een vrijwilliger, een maatje, kan een luisterend oor bieden en ondersteunen bij vragen als:
- Hoe moet ik verder met deze diagnose?
- Wat betekent dit voor mijn partner of gezin?
- Welke vragen wil ik stellen aan de arts?
- Hoe kan ik van het leven (blijven) genieten?
Wie zijn de maatjes?
Maatjes zijn mannen en vrouwen, jong en oud, die zich betrokken voelen bij mensen met een ernstige aandoening. Ook stagiaires van diverse Hbo-opleidingen worden als maatje ingezet.
Maatjes volgen, voordat zij worden ingezet, een basistraining en worden vervolgens goed begeleid.
Maatje worden?
Na de aanmelding volgt een kennismakingsgesprek. Wanneer het maatje zijn bij u past, volgt de basistraining van 6 dagdelen. Als maatje bent u minimaal 1 dagdeel per week beschikbaar.
Een maatje aanvragen?
Ondersteuning van een maatje kunt u zelf aanvragen, maar ook de partner, familie, vrienden of een arts kan dit doen. Na de aanmelding volgt er een gesprek met de coördinator. Tijdens dit gesprek worden uw vraag en wensen besproken. Is er een geschikt maatje beschikbaar, dan zal de coördinator het contact tussen u en het maatje tot stand brengen.