Als vrijwilliger kunt u gevraagd worden een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aan te vragen. Als vrijwilliger kun je met de VOG aantonen dat je geen strafbare feiten op je naam hebt staan, die het vrijwilligerswerk in de weg staan. Sommige strafbare feiten vormen een bezwaar voor de ene (vrijwilligers)werkplek, maar voor de andere niet. Een snelheidsovertreding kan bijvoorbeeld van belang zijn als een aanvrager taxichauffeur wil worden, maar niet voor de functie van baliemedewerker bij een bank. Heeft u geen strafblad, of heeft u geen strafbare feiten gepleegd die relevant zijn voor het doel van de aanvraag? Dan krijgt u een VOG. De VOG is meestal niet gratis, vrijwilligers die met kinderen of kwetsbare personen werken, kunnen wel gratis een VOG aanvragen via een speciale regeling. Vraag bij je organisatie na of je de kosten voor de VOG aanvraag vergoedt krijgt.
Aanvraagprocedure
Als de vrijwilligersorganisatie waar u als vrijwilliger wilt gaan werken u vraagt een VOG in te leveren zetten zij de eerste stap. De organisatie zet de VOG aanvraag online voor u klaar. U krijgt vervolgens een e-mail van screeningsautoriteit Justis met daarin een aanvraagcode. Met deze code kunt u online inloggen, uw aanvraaggegevens controleren en de aanvraag betalen. Om uw aanvraag succesvol af te ronden heeft u DigiD, iDEAL en een geldig e-mailadres nodig.
Heeft u geen strafblad? Dan krijgt u altijd een VOG. Heeft u wel een strafblad? Bekijk de informatie over de beoordeling van de VOG-aanvraag. U ontvangt de VOG altijd per post op het adres waarop u ingeschreven staat in de Basisregistratie Persoonsgegevens (BPR). Justis stuurt de VOG naar u persoonlijk en niet naar de vrijwilligersorganisatie. Geef vervolgens het origineel aan uw vrijwilligersorganisatie zodat zij zien dat niks in de weg staat om dit vrijwilligerswerk te doen.